Bezoek- en postadres
De Lairessestraat 125
1075 HH Amsterdam


close

de stichting

Stichting Contractenbureau is in 2002 opgericht door Stichting Lira en het Netwerk Scenarioschrijvers, een sectie van de Auteursbond. Dat zijn respectievelijk de organisatie die de collectieve rechten van schrijvers beheert en de beroepsverenging voor scenarioschrijvers. Inmiddels hebben zich ruim 130 schrijvers bij het Contractenbureau aangesloten.

De Stichting Contractenbureau is onafhankelijk en heeft geen winstoogmerk. We worden voor ongeveer een derde gefinancierd door de fees van de bij ons aangesloten auteurs, en voor twee derde door Stichting Lira.

Het bestuur van de stichting bestaat (momenteel) uit drie leden.

het bestuur

Maaik Krijgsman
secretaris

Schrijver van onder meer het scenario voor de bioscoopfilm Mijn vader is een vliegtuig en betrokken bij de tv-series Vechtershart en Hollands Hoop III. Daarnaast is hij als regisseur verantwoordelijk voor documentaire series als Langs de oevers van de Yangtze, Door het hart van China en O’Hanlons Helden.

 

‘In het huidige filmklimaat – waarin nieuwe platforms continu op zoek zijn naar origineel en doorwrocht werk – neemt de scenarist een cruciale positie in. Het is van belang voor het voortbestaan van de hele filmbranche dat deze positie juridisch goed beschermd is en dat de scenarist zijn/haar rechten kan laten gelden op werk en ideeën. Steeds meer zie je dat schrijvers initiatief nemen en zich als ondernemers ontpoppen. Zij staan aan de basis van elke productie. En dat stelt ook eisen aan de manier waarop zij hun rechten kunnen claimen en de waardering voor hun inspanningen kunnen waarborgen. Voor die zaken ben je bij het Contractenbureau aan het juiste adres. Want er is één ding dat je als schrijver beslist niet zelf moet willen neerpennen: je contract.’

Franky Ribbens
penningmeester en bestuurslid namens Lira

Is (mede-)scenarioschrijver van onder andere de tv-series Hollands Hoop, Penoza en Vechtershart.

 

‘Zodra het over rechten en honoraria gaat, kan het er in ons vak hard aan toegaan. Ik heb geleerd om mezelf als schrijver serieus genoeg te nemen om een deskundige in te schakelen. Dan sta je sterker tegenover de partijen waarmee je onderhandelt.

Het Contractenbureau is een betrokken, deskundige partij die tot het einde toe met je meedenkt. Wij behartigen de belangen van individuele schrijvers. Omgekeerd verwachten wij dat de auteurs zich ook goed informeren. Daar helpen de mensen van het Contractenbureau bij. Zij beschikken over relevante juridische kennis en hebben bovendien veel ervaring waar ze op terug kunnen vallen.’

Kees Holierhoek
voorzitter en bestuurslid namens Lira

Is schrijver van meer dan veertig scenario’s, waaronder dat van de film Soldaat van Oranje en tv-series als Waaldrecht en Klaverweide. Hij richtte in 1986 Stichting Lira op en was daar dertig jaar voorzitter van. Hij won diverse prijzen voor zijn toneelwerk en bovendien de Reina Prinsen Geerligsprijs voor zijn literaire debuut.

 

‘Het Contractenbureau richt zich, in tegenstelling tot Lira, uitsluitend op auteurs die scenario’s schrijven voor tv, film en theater. Het wordt voor twee derde door Lira gefinancierd om ingewikkelde en moeilijke contracten met een groot aantal, vaak grote producenten af te sluiten.

Freelancers in hun eentje zijn kwetsbaar in dat proces. De medewerkers van het Contractenbureau kunnen dankzij hun kennis en expertise op een gelijkwaardig niveau met producenten en andere exploitanten om de tafel gaan zitten. De praktijk wijst uit dat we in staat zijn om behoorlijke contracten voor onze auteurs af te sluiten. De voorwaarden deugen en daarmee wordt de rechtspositie van makers in het algemeen versterkt.

Auteurs die aangesloten zijn bij het Contractenbureau vergroten hun kans op een behoorlijk contract enorm.’